Společenská smlouva o obchodní společnosti

Právní úprava týkající se obchodních společností a Společenská smlouva o obchodní společnosti byla soustředěna v Obchodním zákoníku č. 513/1991 Sb.

Nově od 1. 1. 2014 ji nahrazuje zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech, neboli zákon o obchodních korporacích a zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, který obsahuje obecnou úpravu právnických osob.

Společnosti s ručením omezeným mají dvě možnosti, jak mohou postupovat:

1) plně se podřídí nové právní úpravě. Valná hromada společnosti rozhodne, že se obchodní společnost podřizuje zákonu o obchodních společnostech a družstvech. Toto rozhodnutí je nutné učinit nejpozději do 2 let od účinnosti výše uvedeného zákona a je účinné ke dni zápisu do obchodního rejstříku.

2) společnosti s ručením omezeným se budou řídit nadále obchodním zákoníkem. Pokud ale některá ustanovení společenských smluv budou v rozporu s donucujícími ustanoveními nové legislativy, budou tato konkrétní ustanovení k 1. 1. 2014 automaticky zrušena.

Společnosti s ručením omezeným jsou povinny přizpůsobit do 6 měsíců ode dne nabytí účinnosti zákona o obchodních společnostech a družstvech své společenské smlouvy, aby neodporovaly donucujícím ustanovením tohoto zákona, a doručit je do sbírky listin. Pokud tak neučiní, rejstříkový soud je k tomu vyzve a stanoví přiměřenou lhůtu ke splnění této povinnosti. Po marném uplynutí této lhůty může soud společnost s ručním omezeným zrušit a nařídit její likvidaci.

Publikováno: 11. 6. 2014